Päť „pé“ alebo naozaj zjeťe päť porcií ovocia a zeleniny denne?

Vitamíny, minerálne látky, rastlinné farbivá – všeobecne antioxidanty. To je iba v skratke zoznam zdraviu prospešných látok, ktoré by sme si denne mali dopriať. Jedine takto môže naše telo správne fungovať. Prísun dôležitých vitamínov a minerálnych látok, posilnenie imunity, prevencia proti rakovine – teda likvidovanie voľných radikálov, predchádzanie kardiovaskulárnym chorobám a nakoniec i zdravý životný štýl. Toto všetko môžete docieliť, ak budete pravidelnekonzumovať ovocie a zeleninu. Optimálne množstvo pre posilnenie zdravia a prevenciu proti rôznym chorobám je päť porcií, ktoré by sme si mali doplať najlepšie každý deň. „Podľa svetovej zdravotníckej organizácie a všeobecne platných výživových odporúčaní by sme mali prijímať aspoň 200g ovocia a minimálne 400g zeleniny denne. Vo väčšine európskych krajín však tieto odporúčania niesú splnené. Priemerná spotreba ovocia/deň sa v Európe pohybuje v množstve 166g a zeleniny 220g/deň“ upresňuje výživová špecialistka Nikola Hanyšová. Čo je porcia ovocia a zeleniny? Prvé, čo sa Vám asi vybaví, je päť jabĺk na vašom pracovnom stole. Čo je ale najdôležitejšie, aké veľké by tie jablká mali byť? Za jednu porciu sa totiž všeobecne považuje zhruba 100 gramov ovocia či zeleniny. Pre lepšiu predstavu, sa jednou porciou ovocia a zeleniny rozumie: u stredného ovocia: jeden banán, jablko, broskyňa alebo menší pomaranč u menšieho ovocia: sú vždy dva kusy mandariniek, kiwi, či sliviek u väčšieho ovocia: postačí vždy polovica veľkého pomaranča, grapefruitu, avokáda, …. u veľkéhoovocia: sa jednou porciou rozumie plátok melónu, ananásu, papáji a ďalšieho veľkého ovocia u drobného ovocia: ide o strapec hrozna, sedem jahôd, či štrnásť čerešní Nezabúdajte ale na zeleninu, i tá ma v našom jedálničku nezastupiteľné miesto. Môže sa v nej totiž ukrývať viac výživových látok ako v ovocí. A čo považujeme za jednu porciu zeleniny? Napríklad jedna stredná paradajka alebo sedem cherry paradajok, jedna stredná šalátová uhorka, alebo polovica mäsitej papriky alebo jedna celá menšia, prípadne osem malých ružičiek karfiolu či brokolice: „Výhodou zeleniny je najviac nízka energická hodnota, ale vysoká biologická hodnota. To znamená, že zelenina má veľmi nízky obsah energie, avšak veľmi vysoký obsah nenahraditeľných látok, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie“ vysvetľuje Nikola Hanyšová. 100% ovocné džúsy, zeleninové šťavy, či sušené ovocie – i to sa počíta! Ak nepatríte medzi milovníkov čerstvého ovocia a zeleniny, siahnite po inej variante. Veľmi vhodnou a rýchlouvariantou sú ovocné či zeleninové šťavy. Jednu dennú porciu si doprajte práve konzumáciou 100% ovocných či zeleninových štiav. Napríklad jeden 250 ml pohárdžúsu Relax 100% obsahuje jednu dennú porciu ovocia a zeleniny. V niektorých prípadoch je tiež bohatým zdrojom potrebnej vlákniny. (napr. Relax 100% jablko-mrkva-broskyňa, paradajka, multivitamín). Vláknina sa nachádza rovnako i v zeleninových šťavách Relax Vega, kde jeden 250 ml pohár tejto šťavy nahradí dve porcie ovocia a zeleniny. Dopriať si môžete taktiež varenú zeleninu, strukoviny či konzervovanú zeleninu, u ktorej Vám „postačí“ na jednu porciu cca päť polievkových lyžíc. V prípade sušeného ovocia Vám postačí na jednu porciu zhruba 50g. Tým sa napríklad rozumie polievková lyžica hrozienok, dve až tri sušené figy alebo tri sušené slivky či marhule. „U sušeného ovocia však počítajte s výšením podielom „ovocného cukru" a bohužiaľ oproti čerstvému ovociu má vyššiu energetickú intenzitu, čo je nevýhodné predovšetkým pre osoby trpiace s nadváhou“ upozorňuje výživová špecialistka. Pamätajte však na to, že denná strava má byť hlavne pestrá. Zabudnite tak na päť jabĺk na pracovnom stole a vymeňte štyri z nich napríklad za sušené marhule, polovicu papriky, pohár 100% džúsu a šalátovú uhorku. „Jednoduchou pomôckou pri výbere ovocia či zeleniny, je vybrať druhy s výraznou, sýtou farbou, výrazne červená, žltá, zelená. Takéto ovocie a zelenina obsahuje najväčší podielantioxidantov“odporúča na záver Nikola Hanyšová.